śliwkowy dżemik z cynamonem z szybkowara

4.49 (193 ocen)

dżemik jest aromatyczny, nie za słodki, nie za gęsty, lubimy zjeść do naleśników, tostów, drożdżówki z masłem, kaszki mannej...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • śliwki 3 kg, cynamon 1 łyżka, cukier 1/2 kg, żelfix 3:1 opakowanie, woda 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Śliwkowy dżemik z cynamonem z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte dojrzałe mocno śliwki wypestkować, wkładać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szybkowar....................

    po zasyczeniu pary gotować na śerdnim ogniu z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie..................

    wsypać cukier, żelfix, cynamon i pałką blendera zmiksować, doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas..................

    do umytych słoików nakładać dżemik, postawić na zakrętkach słoiki do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu

Porady

jeśli lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed miksowaniem i wsypaniem cukru, sok będzie do picia po rozcieńczeniu z wodą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować