Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do
dekoracji.
Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier
trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i
zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Odlać
pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i
dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada
się rozpuści.
Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać
warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do
przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem i
cynamonem. Wlać odłożony mus śliwkowy i zmiksować. Krem przełożyć
do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i nałożyć na
warstwę piernikową. Udekorować deser kawałkiem piernika. Smacznego :)
Komentarze