Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie śliwek, czekolady i aromatycznych pierniczków.
Ułożone warstwami w małych słoiczkach to idealna porcja na wyśmienity
deser.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
    2 łyżki cukru trzcinowego
    50 g czekolady gorzkiej
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    szczypta cynamonu
    1 łyżka cukru pudru
    100 g pierników katarzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do
    dekoracji.
    Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier
    trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i
    zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Odlać
    pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i
    dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada
    się rozpuści.
    Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać
    warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do
    przestudzenia.
    Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem i
    cynamonem. Wlać odłożony mus śliwkowy i zmiksować. Krem przełożyć
    do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i nałożyć na
    warstwę piernikową. Udekorować deser kawałkiem piernika. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Piernik Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować