Śliwkowiec z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Uwielbiam śliwki węgierki a wszelkie ciasta ze śliwkami to moje ulubione...

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/ciasto:
    2,5 szkl mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szkl cukru
    250 g margaryny
    5 żółtek
    + łyżka kakao
    2/pianka:
    5 białek
    1/2 szkl cukru
    kisiel wiśniowy
    1/4 szkl oleju
    dodatkowo 1 kg śliwek węgierek

Śliwkowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/Z podanych składników zrobić ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta. Do tych 2/3 dodać kakao, ciasto schłodzić. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć do zamrażalnika na ok 1 godz. Ciasto kakaowe wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blaszki, podpiec 10 min.
    2/ białka ubić, dodać cukier, kisiel i cienką strużką wlewać olej.
    3/Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki, piankę i zetrzeć białe ciasto z zamrażarki.
    Piec ok. 1 godz w 180 st.

Porady

Śliwki wypestkowane i przepołowione radzę kłaść na cieście skórką do dołu, wtedy ciasto tak nie nasiąka sokiem owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy