Uwielbiam ciasta kruche z owocami. Tajemnica ich smaku tkwi w odpowiednich
przyprawach. Ja dodałam cynamon do ciasta, aby pięknie podkreślić jego
smak.
1 godz. 50 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki ciasta kruchego:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
kostka margaryny
¾ szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Około 1/3 szklanki bułki tartej
Ponadto:
1 kg śliwek( mogą być też mrożone tylko z twardym miąszem)
Śliwkowiec z cynamonowym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta dokładnie zagnieć, podziel na 2 kawałki i włóż
do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie jedną część wyłóż na
blaszkę o wymiarach 24 na 36 cm, podsyp bułką tartą i wyłóż obrane
śliwki. Na wierzch wyłóż rozdrobnione pozostałe ciasto. Piecz około
50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze