Śliwkowiec z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne wilgotne ciasto ze śliwkami i białą czekoladą.

  • 15 min

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej
    10-15 dkg cukru ( zależy od upodobań)
    1 szklanka kefiru
    ½ szklanki oleju
    3 jajka
    łyżka pr. do pieczenia
    60 dkg śliwek węgierek
    Polewa z białej czekolady, lub tabliczka białej czekolady

Śliwkowiec z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwkowiec 1. Przygotowałam śliwki, umyłam, przecięłam na połówki wyciagając pestki, zostawiłam na sitku aby odciekły z wody.
    Polewę czekoladową pokroiłam na maleńkie kawałki.
  • ślikwoeic 2. Do miski przesiałam mąkę, wsypałam cukier i łyzkę proszku do pieczenia, wbiłam jajka, wlałam kefir i olej. Wszystko dokładnie zmiksowałam. Powstało gęste ciasto.
  • śliwkowiec 3. . Ciasto przełożyłam do blaszki ( 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypałam delikatnie bułką tartą, ułożyłam śliwki ( skórką do dołu) jedna obok drugiej, z małymi odstępami.
  • śliwkowiec 4. Wsadziłam do nagrzanego piekarnika do 180 st.C, i piekłam 45 minut.
    Gorące posypałam kawałeczkami polewy z białej czekolady.

Porady

zamiast śliwek można użyć innych owoców, zależy od sezonu i zachcianki:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy