Pyszne wilgotne ciasto ze śliwkami i białą czekoladą.
15 min
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
10-15 dkg cukru ( zależy od upodobań)
1 szklanka kefiru
½ szklanki oleju
3 jajka
łyżka pr. do pieczenia
60 dkg śliwek węgierek
Polewa z białej czekolady, lub tabliczka białej czekolady
Śliwkowiec z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowałam śliwki, umyłam, przecięłam na połówki wyciagając pestki, zostawiłam na sitku aby odciekły z wody.
Polewę czekoladową pokroiłam na maleńkie kawałki.
2.Do miski przesiałam mąkę, wsypałam cukier i łyzkę proszku do pieczenia, wbiłam jajka, wlałam kefir i olej. Wszystko dokładnie zmiksowałam. Powstało gęste ciasto.
3.. Ciasto przełożyłam do blaszki ( 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypałam delikatnie bułką tartą, ułożyłam śliwki ( skórką do dołu) jedna obok drugiej, z małymi odstępami.
4.Wsadziłam do nagrzanego piekarnika do 180 st.C, i piekłam 45 minut.
Gorące posypałam kawałeczkami polewy z białej czekolady.
Porady
zamiast śliwek można użyć innych owoców, zależy od sezonu i zachcianki:)
Komentarze