ŚLIWKOWIEC Z BEZĄ I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

ZNAKOMITE KRUCHUTKIE SEZONOWE CIASTO DO KAWKI.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0.5szklanki cukru pudru
    0.5łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    2 żółtka
    500 g wypestkowanych śliwek
    bułka tarta
    2 białka
    skórka otarta z połowy cytryny

    Kruszonka
    3/4 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru pudru
    16 g cukru waniliowego
    80 g masła
    2 łyżki pociupanych orzechów

Śliwkowiec z bezą i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŚLIWKOWIEC Z BEZĄ I KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ 1. blaszka: 30x25
    Ciasto zarobic z podanych składników.Podpiec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Poczym połówki śliwek ułożyć na cieście posypanym uprzednio niewielką ilością bułki tartej. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym,orazorzechamizalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać nimi wierzch ciasta. Piec kolejne 30 minut

Komentarze

Podobne przepisy