Śliwkowiec weselny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe ciasto, tylko dla dorosłych

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki
    krem :
    pól kilograma śliwek suszonych
    pół szklanki cukru
    masło kostka
    słoik nutelli lub innego kremu orzechowego
    spirytus do zalania śliwek
    na polewę
    3 tabliczki czekolady
    pół kostki masła
    6 łyżek śmietanki słodkiej

Śliwkowiec weselny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. upiec biszkopt z podanych składników, po ostygnięciu przekroić go na pół.
    Śliwki ugotować w syropie z pól szklanki cukru i wody, w takiej ilości aby były tylko przykryte. Wystudzone pokroić w paseczki i zalać na noc spirytusem.
    Masło utrzeć z nutellą dodać alkohol od śliwek, połową kremu posmarować krążek biszkoptu, przykryć drugim, posmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć śliwki i zalać polewą czekoladową ( rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i pokruszoną czekoladę, całość mieszamy aż się połączy)

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, możemy do niego użyć gotowej polewy czekoladowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy