Ciasto śliwkowe z bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: siekamy mąki z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy równo obok siebie połówki śliwek.
2.Przygotowujemy bezę: ubijamy białka na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wylewamy na śliwki.
3.Przygotowujemy kruszonkę: siekamy margarynę z cukrami i mąką, dłońmi można rozcierać między palcami żeby powstały kuleczki kruszonki. Posypujemy bezę. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy ok. 40 min do zarumienienia kruszonki. Smacznego !
Komentarze