Ciasto śliwkowe z bezową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z zeszytu mojej babci :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 żółtka
    1 jajko
    3/4 kostki margaryny
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    1/4 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
    2/3 szklanki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    1/2 kg śliwek

Ciasto śliwkowe z bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: siekamy mąki z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy równo obok siebie połówki śliwek.
  • 2. Przygotowujemy bezę: ubijamy białka na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wylewamy na śliwki.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę: siekamy margarynę z cukrami i mąką, dłońmi można rozcierać między palcami żeby powstały kuleczki kruszonki. Posypujemy bezę. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy ok. 40 min do zarumienienia kruszonki. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy