1.Mięso umyj, osusz, jeśli udka są w całości możesz je przepołowić. Udka natrzyj porządnie pieprzem cayenne i solą. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż udka na złoto. Ułóż w formie żaroodpornej. Patelnię zostaw.
2.Szalotkę posiekaj w piórka, śliwki na 2-3 części. Na tej samej patelni, na której smażyły się udka przesmaż szalotkę i śliwkę.
3.Na patelnię wlej bulion i dodaj powidła śliwkowe. W razie potrzeby dosól. Sos redukuj ok. 8 minut aż się lekko zagęści.
4.Sos wylej na udka. Mięso zapiekaj w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (termoobieg) przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia przekręcaj udka by się ładnie zarumieniły i za mocno nie przypaliły z jednej strony.
Komentarze