Śliwkowe skrzydełka z gryczanymi kopytkami

  • wyświetlono: 370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis wymyśliłam od A do Z sama, był moim eksperymentem okazało się, że bardzo smacznym. Jestem strasznie dumna z tego z dania, bo jest dowodem na to, że przy odrobinie wyobraźni i niewielkim nakładzie finansowym można stworzyć na prawdę wspaniałą i ciekawą potrawę która mile zaskoczy domowników.

ja
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 60min

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu I:
-12 skrzydełek z kurczaka
-3 saszetki kaszy gryczanej
-2,5 łyżki powideł ze śliwek węgierek

Składnik podstawy dodatkowy:
-4 cebule

Składniki robocze:
-7 łyżek oleju słonecznikowego
-2,5 łyżki przyprawy do skrzydełek kentucky
-1 łyżka octu winnego
-sok z połowy cytryny
-szczypta pieprzu
-szczypta soli
-1 jajko
-4-5 łyżek mąki pszennej
-2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)

Dekoracja:
-2 gałązki pietruszki naciowej

Sposób przygotowania przepisu:

Śliwkowe skrzydełka z gryczanymi kopytkami

  • marynowanie1. Skrzydełka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Każde skrzydełko skrapiamy sokiem z cytryny. W osobnej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą powidła, olej, ocet winny, pieprz i przyprawę do skrzydełek kentucky. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy każde skrzydełko i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 2. Kaszę gotujemy około 20 dłużej niż jest to napisane na przepisie na opakowaniu (tak aby się rozgotowała i była bardzo miękka). Studzimy.
  • 3. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 stopniach (aż skórka się ładnie spiecze)
  • kopytka gryczane4. W tym czasie przygotowujemy kopytka: kaszę wrzucamy do miski i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę (na początku 4 łyżki, jeśli ciasto bardzo będzie się lepiło jeszcze jedną), jajko, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i wycinamy jak kopytka (ciasto lekko lepi się do rąk, ale tak ma być, dzięki temu kopytka będą delikatne). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 5. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulkę.
  • 6. Gotowe kopytka układamy na talerzu, na nich układamy okrasę z cebuli. Obok kopytek układamy skrzydełka i dekorujemy natką pietruszki.
PRZEPIS DNIA Poniedziałek 6.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=158 PPWS_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadKurczakDrugie daniekasza gryczanaskrzydełka z kurczakakluseczkiobiadpowidła śliwkowetaniosmaczniepyszny obiadkopytka inaczejobiad dla rodzinyprzepis_miesiąca1000ciekawieobiad inaczejkonkurs_kreatywny8kreatywne gotowanieskrzydełka w powidłachkopytka z kaszy gryczanejkasza gryczana inaczejniebanalniekluski z kaszy gryczanejprzyprawa kentucky

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

Dodane przez: programistapogodzinach

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

Święta, święta i po świętach niestety...

Jajecznica z kopytkami

Dodane przez: Jaga85

Jajecznica z kopytkami

U mnie w domu ta potrawa przyjęła...

Pałki śliwkowo-paprykowe

Dodane przez: MałaMi

Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną

Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone...

Cebula pieczona

Dodane przez: Mniam1

Pieczona cebula z kaszą gryczaną w śliwkowym...

Cebula faszerowana kaszą gryczaną...

Skrzydełka w sosie śliwkowym

Dodane przez: malinowa22

Skrzydełka w sosie śliwkowym

Naprawdę pyszne,warto spróbować.

Dodane przez: doris_donia

KURKI W SOSIE Z KOPYTKAMI

przepada za nimi cała moja rodzina...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE