Ciasto śliwkowe na białkach

5 (184 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne i wilgotne ciasto z wykorzystaniem moich ulubionych śliwek. Ponadto wykorzystałam białka, które zostały mi od innego ciasta.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma: 28x15 cm
    Składniki:
    Szklanka białek
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru kryształu
    2,5 szklanki mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka płatków migdałowych
    3/4 szklanki oleju
    16 średnich śliwek
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: schłodzone białka posolić, ubić robotem na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier i ubijać robotem pianę aż będzie mocno sztywna i błyszcząca. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany razem z olejem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, wyłożyć 1/2 ciasta, wyłożyć połowę śliwek brzuszkami do ciasta, przykryć pozostałym ciastem. Na wierzch wyłożyć pozostałe śliwki. Piec w temp. 180 stopni 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać śliwki płatkami migdałowymi. Piec aż płatki się lekko zrumienią.

Porady

1.śliwki można delikatnie posypać olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować