Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto, które powstało z połączenia moich trzech ulubionych przepisów, którymi zostałam obdarowana przez Babcię, kiedy wypieki jeszcze w ogóle nie sprawiały mi radości :) Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i nie wymagające skomplikowanych składników, ale zarazem bardzo imponujące.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki, 1 szklanka mąki krupczatki, 1,5 kostki margaryny, 4 żółtka, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki cukru, 2 kg śliwek, 1 galaretka brzoskwiniowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki drylujemy, wrzucamy do dużego garnka dodajemy 3 łyżki cukru oraz 3 łyżki wody, podsmażamy, kiedy śliwki są już podsmażone dodajemy galaretkę, mieszamy oraz odstawiamy do stężenia.

    W czasie kiedy śliwki stygną przesiewamy przez sitko 3 szklanki mąki oraz 1 kostkę margaryny, dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 szklankę cukru oraz 4 żółtka. Wszystkie te składniki zagniatamy razem a następnie wykładany na wcześniej wysmarowaną blachę.

    Bierzemy pół kostki masła, 5 szklanki cukru, 1 szklankę mąki oraz 1 szklanką mąki krupczatki, wszystko wyrabiamy razem i odstawiamy do lodówki.

    Na wyłożoną na blachę ciasto dajemy stężone śliwki, na tarce ścieramy odłożone do lodówki ciasto.

    Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować