Śliwkowe kruche ciasto

0 (0 ocen)

Ciasto zarówno do kawy jak i do herbatki :-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru brązowego
    200 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śliwki
    1 żółtko
    1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śliwkowe kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. · Z żółtek, mąki krupczatki, cukru oraz proszku zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
    · Śliwki umyć, wydrylować z pestek.
    · Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie położyć na papierze połowę ciasta.
    · Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, szybciutko posmarować żółtkiem i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika, aby żółtko się ścięło.
    · Kiedy żółtko się zetnie to na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek skórką w dół (śliwek nie słodziłam, bo były same w sobie dosyć słodkie).
    · Ubijamy pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodajemy galaretkę agrestową (ma ona taki kwaskowaty smak).
    · Pianę wykładamy na śliwki.
    · Na pianę wykładamy resztę ciasta cząstkami.
    · Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut do zrumienienia się ciasta.
    · Po upieczeniu ciasto trzymamy jeszcze troszkę w uchylonym piekarniku.
    · Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.
    · Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować