Kruszonka w moim rodzinnym domu gościła dość często i było to moje ulubione ciasto. Ostatnio postanowiłam je nieco wzbogacić i upiec ze śliwkami. Dodałam do nich też nieco malin i jeżyn.
60 min
Składniki:
- ok. 500 g śliwek węgierek, maliny, jeżyny
- 3 szklanki mąki
- margaryna
-3 łyżki cukru pudru
- cukier kryształ
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka i bialka
- olejek waniliowy
- kakao
Śliwkowa kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy śliwki tzn wyciągamy z nich pestki zostawiając równe połówki owoców. I bierzemy się za robienie ciasta.Margarynę, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i olejek zagniatamy na stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i zawijamy wszystkie w folię. Jedną jasną i ciemną część wkładamy do lodówki na 30 minut, a trzecią do zamrażarki.
2.W tym czasie z białek i ok. 3 - 4 łyżek cukru kryształu ubijamy pianę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
3.Ciasto z zamrażarki wyciągamy i układamy na formie. Nakłuwamy widelcem dość gęsto i wsadzamy na 8 minut do piekarnika. Następnie układamy na nim owoce. Ciasto kakaowe z lodówki ścieramy na owoce, kładziemy na nie pianę i na wierzch ścieramy jasne ciasto z lodówki. Wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut.
Komentarze