Śliwkowa kruszonka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruszonka w moim rodzinnym domu gościła dość często i było to moje ulubione ciasto. Ostatnio postanowiłam je nieco wzbogacić i upiec ze śliwkami. Dodałam do nich też nieco malin i jeżyn.

  • 60 min

Składniki:

  • - ok. 500 g śliwek węgierek, maliny, jeżyny
    - 3 szklanki mąki
    - margaryna
    -3 łyżki cukru pudru
    - cukier kryształ
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 żółtka i bialka
    - olejek waniliowy
    - kakao

    - mała kwadratowa blacha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowa kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy śliwki tzn wyciągamy z nich pestki zostawiając równe połówki owoców. I bierzemy się za robienie ciasta.Margarynę, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i olejek zagniatamy na stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i zawijamy wszystkie w folię. Jedną jasną i ciemną część wkładamy do lodówki na 30 minut, a trzecią do zamrażarki.
  • 2. W tym czasie z białek i ok. 3 - 4 łyżek cukru kryształu ubijamy pianę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • 3. Ciasto z zamrażarki wyciągamy i układamy na formie. Nakłuwamy widelcem dość gęsto i wsadzamy na 8 minut do piekarnika. Następnie układamy na nim owoce. Ciasto kakaowe z lodówki ścieramy na owoce, kładziemy na nie pianę i na wierzch ścieramy jasne ciasto z lodówki. Wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować