Śliwkowa baklava

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Modyfikacja słynnego deseru, z orzechami, kwaśnymi śliwkami i syropem. Jesienne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach i poprawia nastrój gdy za oknem słońca coraz mniej...

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO:
    - ciasto filo: 250 gramów
    - orzechy włoskie: 150 gramów
    - migdały: 100 gramów
    - śliwki węgierki (waga śliwek bez pestek): 300 gramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier: 3 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - masło klarowane: 100 gramów
    SYROP:
    - cukier: 1 szklanka
    - woda: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowa baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy. Orzechy i migdały rozdrabniamy w robocie kuchennym tak, aby połowa była drobna, a reszta w małych kawałkach. Można połowę orzechów zmielić, a drugą połowę posiekać nożem. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.

    Śliwki pestkujemy i kroimy na drobne kawałki, mieszamy z mąką ziemniaczaną.

    Formę o wymiarach 27x18 smarujemy klarowanym masłem. Układamy pierwszy płat ciasta filo. Jeśli ciasto, które mamy jest w większych arkuszach, musimy je pociąć nożyczkami. Dopasowałam sobie naczynie tak, aby 1 płat ciasta można było podzielić na 4 części. Boki nieco nie dochodziły do końca naczynia, ale to nie przeszkadzało.
  • 2. Każdy płat smarujemy roztopionym masłem przy użyciu pędzelka (używałam siliconowego, sprawdził się). Na dnie układamy 8 warst, każdą smarując masłem. Rozkładamy połowę orzechów z cynamonem i ponownie układamy ciasto filo, tym razem 4 warstwy. Następnie rozkładamy równomiernie śliwki, a potem kolejne 4 warstwy ciasta filo, które pokrywamy drugą połową orzechów z cynamonem i przykrywamy kolejnymi 8mioma warstwami ciasta filo.

    Smarując masłem należy uważać, aby nie nakładać go za dużo, bo ciasto będzie nam w nim tonęło. Powinniśmy raczej "mazać" pędzelkiem ciasto...
  • 3. Ostatni płat ciasta również smarujemy masłem.

    Za pomocą ostrego noża i palców, którymi przytrzymujemy ciasto z wierzchu, kroimy naszą baklavę na kawałki. Panuje tu pełna dowolność: romby, kwadraty, prostokąty... może trudno byłoby wykroić koła, ale kto wie...

    Ogólnie rzecz biorąc wierzch ma być ładnie pokrojony, ale nie musimy dociskać noża do samego dna naczynia, po upieczeniu jeszcze raz pokroimy ciasto...

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st.C około 1 godziny. Wierzch ma się ładnie zrumienić i listkować, a w domu wszyscy mają czuć pieczone orzechy i cynamon...
  • 4. W momencie, kiedy wstawimy ciasto do piekarnika, przygotowujemy syrop. Do rondeka wlewmy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy miód i studzimy...

    Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy wystudzinym syropem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Miód Orzechy Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować