Śliwkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często dogadzam wnukom, które wprost uwielbiają słodkości, a tę zupę jedzą, aż im się uszy trzęsą. Podobną w smaku śliwkową serwowała przed laty moja babcia.

Składniki:

  • ● 1 kg śliwek węgierek
    ● kilka goździków
    ● szczypta cynamonu
    ● 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● ok. 1/2 szkl. cukru
    ● śmietanka 30-proc.

Śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, przekrawamy
    i usuwamy pestki. Owoce
    zalewamy 2 litrami wody, dodajemy
    cukier, goździki i cynamon.
    Gotujemy ok. 30 minut,
    aż śliwki prawie całkiem
    się rozgotują.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy
    z odrobiną wody, zaprawiamy
    zupę. Krótko gotujemy.
    Wlewamy śmietankę,
    dokładnie mieszamy.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy