Śliwki zapiekane z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Szybki i pyszny deser. Uwielbiam.

  • Łatwy

Składniki:


  • - śliwki węgierki: 1 kilogram
    - cukier: 5 łyżek
    - mąka: 3 łyżki
    - cynamon: 0.75 łyżeczki
    - imbir: 0.25 łyżeczki
    KRUSZONKA:
    - mąka: 60 gramów
    - cukier: 90 gramów
    - płatki owsiane: 75 gramów
    - zimne masło: 70 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka

Śliwki zapiekane z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Śliwki myjemy, przekrajamy na połowę, wyciągamy pestkę, przecinamy je na ćwiartki.

    W misce mieszamy cukier, mąkę, cynamon i imbir – wrzucamy śliwki i dokładnie je obtaczamy.

    Przekładamy śliwki do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

    Robimy kruszonkę – wszystkie składniki rozcieramy palcami aż powstaną niewielkie grudki.

    Śliwki pokrywamy dokładnie kruszonką, lekko przygniatamy.

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, śliwki zapiekamy 40 minut,
    aż kruszonka się zarumieni a sok ze śliwek będzie bulgotał i owoce zmiękną.

    Przed podaniem lekko przestudzamy.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy