śliwki z ricottą i szynką parmeńską

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, elegancka i szybka w wykonaniu przekąska

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki węgierki: 6 sztuk
    - ricotta: 6 łyżeczek
    - szynka parmeńska: 6 plastrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta

Śliwki z ricottą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy śliwki, z których łatwo usunąć pestki, mile widziane są te większe... Z jednej strony odcinamy końcówkę, aby śliwka dała sie postawić, a z drugiej nacinamy na krzyż, ale nie do końca. Tyle, zeby śliwkę można było rozchylić. Usuwamy pestkę.

    Ser doprawiamy solą i pieprzem.

    W każdą śliwkę wkładamy łyżeczkę serka. Szynkę zwijamy fantazyjnie i wkładamy w śliwkę, schładzamy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy