Śliwki w occie z cynamonem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki w occie przygotowuje się kilka dni, jednak mimo to są proste i szybkie do wykonania.
Dzień 1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Wodę z octem, cukrem, cynamonem i goździkami zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną zalewą zalewamy śliwki, przykrywamy i odstawiamy.
2.Dzień 2. Odcedzamy śliwki od zalewy. Zalewę lekko podgrzewamy i od razu zalewamy nią śliwki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy.
3.Dzień 3. Oddzielamy śliwki od zalewy. Zalewę podgrzewamy, tak aby była gorąca, ale NIE WRZĄCA. Taką gorącą zalewamy śliwki i odstawiamy.
4.Dzień 4. Oddzielamy śliwki od zalewy. Śliwki przekładamy do słoików. Zalewę zagotowujemy i taką wrzącą zalewamy śliwki w słoikach. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Nie wymagają pasteryzacji.
Porady
Jeśli zostanie nam zalewy można przelać do buteleczki i stosować jako ocet winny- idealny jako składnik marynat.
Komentarze