Śliwki w occie z cynamonem i goździkami

4.98 (152 ocen)

Idealne jako przystawka, dodatek do mies lub pasztetów. Zachwycają swoim słodko - kwaśnym smakiem.

Składniki:

  • ok 2 kg śliwek węgierek
    0,5l wody
    0,5l octu
    0,5 kg cukru
    garść goździków
    2-3 laski cynamonu
Wystaw ocenę:

4.98 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w occie z cynamonem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki w occie z cynamonem i goździkami 1. Śliwki w occie przygotowuje się kilka dni, jednak mimo to są proste i szybkie do wykonania.

    Dzień 1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Wodę z octem, cukrem, cynamonem i goździkami zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną zalewą zalewamy śliwki, przykrywamy i odstawiamy.
  • Śliwki w occie z cynamonem i goździkami 2. Dzień 2. Odcedzamy śliwki od zalewy. Zalewę lekko podgrzewamy i od razu zalewamy nią śliwki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy.
  • Śliwki w occie z cynamonem i goździkami 3. Dzień 3. Oddzielamy śliwki od zalewy. Zalewę podgrzewamy, tak aby była gorąca, ale NIE WRZĄCA. Taką gorącą zalewamy śliwki i odstawiamy.
  • Śliwki w occie z cynamonem i goździkami 4. Dzień 4. Oddzielamy śliwki od zalewy. Śliwki przekładamy do słoików. Zalewę zagotowujemy i taką wrzącą zalewamy śliwki w słoikach. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Nie wymagają pasteryzacji.

Porady

Jeśli zostanie nam zalewy można przelać do buteleczki i stosować jako ocet winny- idealny jako składnik marynat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować