śliwki w occie (do śledzi)

5 (166 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiamy śledzie pod każdą postacią. Ten dodatek do nich zawsze robi moja ciotka, cudowna kucharka, która nikogo głodnego od siebie z domu nie wypuści.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg śliwek ( tylko węgierki, najlepiej średnio dojrzałe)
    0,5 kg cukru
    zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka wody
    10 sztuk goździków
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Śliwki w occie (do śledzi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki pozbawiamy pestek, najlepiej za pomocą noża, wtedy wyjdą nam ładne równe krawędzie, które będą wyglądały bardziej estetycznie.
    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, wyłączamy od razu gaz.
    Śliwki wrzucamy do miski lub garnka i zalewamy wrzącą zalewą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce ( najlepiej na noc).
  • 2. Po upływie kilkunastu godzin, zalewę odlewamy do buteleczki ( zostawiamy ją sobie w lodówce, może tam spokojnie poleżeć nawet do 3 miesięcy).
  • 3. Lekko (!) odsączone śliwki układamy w słoikach, obficie przesypując cukrem ( ilość cukru podana w przepisie, musi być koniecznie zużyta, gwarantuje to zamknięcie słoiczka), lekko potrząsając słoikiem, celem ułożenia owoców, nie upychamy ich. Następnie zakręcamy dokładnie wieczka, słoiki odstawiamy w ciemne miejsce.
    Goździki z zalewy idą do słoiczków razem ze śliwkami.
    NIE PASTERYZUJEMY.

Porady

UWAGA: Na kilogram śliwek, zrobiłam 1,5 porcji zalewy. Od czasu do czasu delikatnie przemieszajmy śliwki w zalewie. Zalewę możemy spożytkować jako ocet winny, do sałatek na przykład oraz przyda nam się do zrobienia śledzi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować