smakują dobrze jako samodzielne danie, a także jako dodatek do różnych sałatek
60 min
Składniki:
śliwki 1 kg
woda ok. 400 ml.
cukier 3/4 szklanki
goździki po 2 na słoik
biała gorczyca po pół łyżeczki na słoik
korzeń imbiru po kawałeczku na słoik
kora cynamonu po kawałeczku na słoik
ocet 10 % 100-150 ml ( 1/5 ml do wody)
Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, osuszamy
2.Z wody, cukru,octu gotujemy zalewę (od momentu zagotowania,gotujemy około 5 minut)
3.śliwki układamy w umytych i osuszonych słoikach, dodajemy goździki, kawałek cynamonu i imbiru i zalewamy gorąca zalewą
4.brzegi słoików wycieramy ściereczką lub papierowym ręcznikiem i mocno zakręcamy wieczko
5.słoiki wkładamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wody do wysokości 3/4 słoików i pasteryzujemy około 20-30 minut (w zależności od wysokości słoików)
6.po wyjęciu słoiki odwracamy do góry dnem celem sprawdzenia czy słoiki są dobrze zapasteryzowane
Komentarze