Śliwki w occie

0 (0 ocen)

  • 60 min

smakują dobrze jako samodzielne danie, a także jako dodatek do różnych sałatek

  • 60 min

Składniki:


  • śliwki 1 kg
    woda ok. 400 ml.
    cukier 3/4 szklanki
    goździki po 2 na słoik
    biała gorczyca po pół łyżeczki na słoik
    korzeń imbiru po kawałeczku na słoik
    kora cynamonu po kawałeczku na słoik
    ocet 10 % 100-150 ml ( 1/5 ml do wody)

Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n6yb5j 1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, osuszamy
  • 2. Z wody, cukru,octu gotujemy zalewę (od momentu zagotowania,gotujemy około 5 minut)
  • 3. śliwki układamy w umytych i osuszonych słoikach, dodajemy goździki, kawałek cynamonu i imbiru i zalewamy gorąca zalewą
  • 4. brzegi słoików wycieramy ściereczką lub papierowym ręcznikiem i mocno zakręcamy wieczko
  • 5. słoiki wkładamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wody do wysokości 3/4 słoików i pasteryzujemy około 20-30 minut (w zależności od wysokości słoików)
  • 6. po wyjęciu słoiki odwracamy do góry dnem celem sprawdzenia czy słoiki są dobrze zapasteryzowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy