Śliwki w czekoladzie z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Śliwki w czekoladzie z marcepanem

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie śliwek kalifornijskich suszonych
    1/2 szklanki rumu
    100 g marcepanu
    skórka otarta z 1 większej pomarańczy
    2 tabliczki czekolady gorzkiej
    4 łyżki mleka

Śliwki w czekoladzie z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki moczymy przez noc w rumie z dodatkiem niewielkiej ilości wody.Namoczone śliwki odsączamy z rumu.
    Marcepan łączymy ze startą skórką pomarańczową i robimy z niego małe kulki.
    Marcepanem nadziewamy śliwki. (jeśli śliwki są małe albo się rozerwą można kulkę marcepanu obłożyć dwoma kawałkami śliwek i docisnąć w dłoni)
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej.
    Śliwki nadziane pomarańczowym marcepanem nadziewamy na patyczek do szaszłyków albo wykałaczkę i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie obtaczając z każdej strony śliwki.
    Odkładamy na kratkę cukierniczą do stężenia czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy