Śliwki w czekoladzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Śliwki przygotowuję na większe okazje, np. na święta. Lubi je bardzo moja koleżanka, dla której ostatnio upiekłem też ciasto.

Składniki:

  • Na 25 sztuk:
    ● 250 g suszonych śliwek bez pestek niepodwędzanych
    ● 200 ml winiaku armagnac
    ● 200 g gorzkiej kuwertury

Śliwki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone śliwki nakłuwamy
    grubą igłą, po czym układamy w miseczce i zalewamy winiakiem.
    Marynujemy ok. godziny.
    Śliwki wyjmujemy z marynaty,
    osączamy i osuszamy.
  • 2. Gorzką kuwerturę drobno
    siekamy i topimy na parze. Studzimy
    do temp. pokojowej.
  • 3. Śliwki zanurzamy kolejno w
    kuwerturze, rozkładamy na papierze
    pergaminowym i zostawiamy,
    aż kuwertura zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy