Śliwki w cieście cynamonowym

4.48 (146 ocen)

  • 50 min

Pyszny deser - śliwki w słodkim, cynamonowym cieście naleśnikowym.

  • 50 min

Składniki:

  • 55 wydrylowanych śliwek (połówki)

    Ciasto naleśnikowe:
    3 jajka
    120 g mąki pszennej
    20 g cukru cynamonowego
    2/3 szklanki wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Naleśniki

Śliwki w cieście cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki w cieście cynamonowym 1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Połówki śliwek nabijać na patyczek do szaszłyków i maczać w cieście.
  • Śliwki w cieście cynamonowym 2. Śliwki kłaść na rozgrzanym oleju najpierw na stronie, gdzie były przekrojone na pół.
  • Śliwki w cieście cynamonowym 3. Gdy ciasto z pod spodu będzie już wyraźnie usmażone, śliwki przewracać i chwilę smażyć od strony skórki. Najwygodniej ściągać z patelni patyczkiem do szaszłyków.
    Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować