Śliwki pod bezową kołderką w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min

Słodka beza i kwaśna śliwka czyli ciasto, które zapowiada koniec lata.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 1/2 margaryny Palma z murzynkiem
    - 4 żółtka
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 cukier z prawdziwą wanilią
    - 2 łyżki cukru
    Śliwki
    - 1 kg śliwek
    - 300 ml soku wiśniowego
    - 2 budynie waniliowe
    - 3 łyżki cukru
    - 10 dkg orzechów włoskich
    Beza
    - 4 białka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Beza

Śliwki pod bezową kołderką w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki pod bezową kołderką w kruchym cieście 1. - Z podanych składników zagnieść szybko elastyczne ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
    - Śliwki z cukrem i połową soku zagotować. Poddusić ok 2 minuty.
    - Budyń wymieszać z pozostałym sokiem, wlać do śliwek i zagotować. Dodać orzechy, wymieszać.
  • 2. - Ciastem wyłozyć boki i dno średniej tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
    - Ciasto podziurkować widelcem i Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.
  • 3. - Po tym czasie wyłożyć śliwki i piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.
    - Białka ubić na sztywno, dodać cukier i sok z cytryny ciągle ubijając.
    - Bezę wyłozyć na śliwki i piec jeszcze 15 minut.
    - Ciasto schłodzić, najlepiej smakuje po kilku godzinach aż śliwki stężeją.

Porady

My nie mogliśmy się doczekać i zjedliśmy lekko ciepłe. Śliwki nie do końca jeszcze stężały. Na drugi dzień było rewelacyjne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować