Śliwki nadziewane bakaliową ambrozją

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaskakujący smak! Przepis na ambrozję pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Zamieniłam tylko czosnek na imbir i to był strzał w dziesiatkę!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śliwki duże i twarde: 10 sztuk
    - morele suszone do dekoracji: 2 sztuki
    AMBROZJA:
    - morele suszone: 0.5 szklanki
    - figi suszone: 0.5 szklanki
    - rodzynki małe: 0.25 szklanki
    - migdały: 2 łyżki
    - orzechy laskowe: 2 łyżki
    - orzechy włoskie: 2 łyżki
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 1 łyżka
    - dżem lub marmoladka z pomarańczy: 4 łyżki
    - cytryna sok: 1 sztuka
    - gałka muszkatałowa do smaku: 1 szczypta
    - imbir starty lub przyprawa w proszku: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwki nadziewane bakaliową ambrozją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki nadziewane ambrozją 1. - Morele, figi, rodzynki i orzechy namoczyć w wodzie na noc.
    - Odsączyć i pokroić drobno - oprócz rodzynek.
    - Połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać na jednolitę masę.
  • 2. - Śliwki umyć, przekroić na połowę, wyjąć pestkę.
    - Każdą połówkę śliwki nafaszerować ambrozją, na wierzchu połozyć pokrojone suszone morele.
  • 3. - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut.
    - Podawać na ciepło, ale smakują również na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Migdały Morele Orzechy Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować