ślimaki drożdżowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chcę napisać o przepisie na ciasto drożdżowe,które ma niesamowicie wiele zastosowań.Zawsze się udaje.Do wypieków dodaję cukier,a do pasztecików,ślimaków z pieczarkami trochę soli.Na placek drożdżowy na blasze daję 2 szklanki mleka,a np.na rogaliki tylko 1 szklankę i zagniatam jak ciasto na kluski.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg.mąki,0,5 szkl.cukru,100g.drożdzy,1szklanka mleka,0,5szkl.oleju,4 całe jajka

Ślimaki drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę przesiać do miski,dodać roztrzepane jajka i 0,5szkl.cukru.Drożdże rozrobić w 0,5szkl.mleka i łyżeczką cukru.poczekac do wyrośnięcia.Dodać do mąki,wlać resztę mleka wymiesać i na koniec dodac 0,5szkl.oleju.Zagnieść ciasto jak na kluski i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min.Po tym czasie rozwałkować dwa placki i posmarować powidłami śliwkowymi,zwinąć jak roladę.Pociąć na ok 2cm.krążki.Ułożyć na blasze,lekko docisnąć i na wierzchu położyć połówki śliwek.Piec ok 15minw 180 stopniach

Porady

Można z tego ciasta również zrobić ślimaki z pieczarkami.Zamiast cukru dodajemy ok.łyżeczki soli i zwijamy roladę wysmarowaną pieczarkami przesmażonymi z cebulą i np.papryką,ale niekoniecznie.Piec w tej samej temperaturze i również ok.15min..Ztego samego cista robie bułeczki na słodko,ale i zwykłe na śniadanie zastepujac cukier solą i odwrotnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy