Ślimaki drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe:
Do niedużej miski wkruszyć drożdże. Dosypać łyżeczkę cukru i rozetrzeć łyżką. Odstawić, aż się rozpłyną. Do drożdży wlać szklankę letniego mleka (ok. 30 stopni) i wsypać łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 min.
Do dużej miski wsypać mąkę. Wbić jajko, wlać olej, dodać przyprawy, wlać drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
2.Nadzienie:
Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę.
Na patelni podsmażyć najpierw pierś z cebulą, potem dodać resztę składników i smażyć do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem
3.Ciasto drożdżowe ponownie ugnieść. Odrywać ręką kawałki ciasta wielkości mandarynki. Rozwałkowywać na stolnicy oprószonej delikatnie mąką na kształt prostokąta (mniej więcej). Na ciasto kłaść łyżką nadzienie. Zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie "w ślimaka". Końcówkę ciasta podkleić pod spód.
Układać bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem.
Piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni.
Z podanej porcji wychodzi około 12 ślimaków.
Komentarze