Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

Propozycja na kolację. Ślimaki drożdżowe można jeść na ciepło lub na zimno. Można je napełniać dowolnym nadzieniem

Składniki:

  • na ciasto:
    - 500 g mąki pszennej
    - łyżeczka cukru
    - 50 g drożdży
    - szklanka mleka
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju
    - sól, gałka muszkatołowa

    nadzienie:
    - 300 g pieczarek
    - pół cebuli
    - pół czerwonej papryki
    - pół piersi z kurczaka
    - trochę oleju do smażenia
    - sól, pieprz

    dodatkowo:
    - 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Do niedużej miski wkruszyć drożdże. Dosypać łyżeczkę cukru i rozetrzeć łyżką. Odstawić, aż się rozpłyną. Do drożdży wlać szklankę letniego mleka (ok. 30 stopni) i wsypać łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 min.
    Do dużej miski wsypać mąkę. Wbić jajko, wlać olej, dodać przyprawy, wlać drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  • 2. Nadzienie:
    Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę.
    Na patelni podsmażyć najpierw pierś z cebulą, potem dodać resztę składników i smażyć do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem
  • 3. Ciasto drożdżowe ponownie ugnieść. Odrywać ręką kawałki ciasta wielkości mandarynki. Rozwałkowywać na stolnicy oprószonej delikatnie mąką na kształt prostokąta (mniej więcej). Na ciasto kłaść łyżką nadzienie. Zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie "w ślimaka". Końcówkę ciasta podkleić pod spód.
    Układać bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem.
    Piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni.
    Z podanej porcji wychodzi około 12 ślimaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować