Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, połowy letniego mleka oraz 2 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki z cukrem pudrem. Dołożyć szczyptę soli, cukier waniliowy, 1 jajko, pozostałe letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wszystko lekko wyrobić i na koniec dodać roztopione masło. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
2.Śliwki umyć, osuszyć i po usunięciu pestek pokroić na kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i wyłożyć śliwki.
3.Ciasto z dodatkami ostrożnie zwinąć, tworząc dość ścisłą roladę, i pokroić ostrym nożem w plastry o szerokości ok. 3 cm.
4.Porcje ciast ułożyć płasko ciasno obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub blasze. Posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180*C. Ostudzić na kratce.
Komentarze