Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    80 g cukru pudru
    100 ml mleka
    400 g mąki
    cukier waniliowy
    1 jajko
    50 g masła
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    50 g orzechów
    300 g śliwek (węgierek)
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, połowy letniego mleka oraz 2 łyżek mąki przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki z cukrem pudrem. Dołożyć szczyptę soli, cukier waniliowy, 1 jajko, pozostałe letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wszystko lekko wyrobić i na koniec dodać roztopione masło. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
  • * 2. Śliwki umyć, osuszyć i po usunięciu pestek pokroić na kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Posmarować powidłami, posypać posiekanymi orzechami i wyłożyć śliwki.
  • * 3. Ciasto z dodatkami ostrożnie zwinąć, tworząc dość ścisłą roladę, i pokroić ostrym nożem w plastry o szerokości ok. 3 cm.
  • * 4. Porcje ciast ułożyć płasko ciasno obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub blasze. Posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180*C. Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować