Ślimaczki z salami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Świetnie nadają się na domowe przyjęcia jako przekąska.

  • 15 min

Składniki:

  • * szklanka maki pszennej
    * 3/4 szklanki wody
    * łyżeczka suchych drożdży
    * łyżka oliwy
    * szczypta soli
    * ketchup lub sos pomidorowy
    * salami/szynka

Ślimaczki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * make wysypujemy i dodajemy oliwę, sól oraz drożdże.
    * dodajemy ciepła wodę i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i zacznie odklejać się od reki.
    * zostawiamy na ok.10 do wyrośnięcia
    * ciasto wałkujemy na placek i grubości ok.2mm i tniemy na cienkie paski
    * na każdym pasku rozsmarowujemy trochę ketchupu/sosu pomidorowego i układamy plasterek salami tak, by cześć wystawała poza ciasto.
    * zwijamy w rulonik i układamy na blachę wyłożoną papierem
    * pieczemy ok 15 minut.

Porady

Ciasto pocięłam na paski o przybliżonych wymiarach 10x4 cm. Na paski można wyłożyć również ser zółty i inne dodatki jakie lubimy

Komentarze

Podobne przepisy