Bardzo smaczny posiłek , który możemy podać o każdej porze dnia . Ja podałam na kolację , mąż był bardzo zadowolony . Dostępne składniki tej potrawy to dodatkowy plus .
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3 filety miruny
1 łyżka mąki pszennej
1 woreczek ugotowanego ryżu - 100 g.
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
20 cm. pora
3 łyżki oleju + do smażenia ryby
sól , pieprz cytrynowy do smaku
czubryca zielona do smaku
wykałaczki
1/2 pokrojonej cytryny
Ślimaczki z miruny z ryżem z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ryby kroję na pół po długości , posypuję solą, pieprzem cytrynowym , czubrycą , odstawiam na ok. 30 minut . Paski ryby zwijam w rulony , spinam wykałaczkami . Ślimaczki panieruję w mące , smażę na rumiano z obu stron na oleju na słabym płomieniu . Na 3 łyżkach oleju podsmażam do miękkości , pokrojony w krążki , lekko posolony por , dodaję kukurydzę , ryż , doprawiam solą , pieprzem cytrynowym i czubrycą , mieszam , chwilę podsmażam . Na ryżu z dodatkami układam pozbawione wykałaczek ślimaczki z ryby , podaję z cytryną .
Komentarze