Ślimaczki z masą szpinakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże przygotować według przepisu na opakowaniu i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej przez sito mąki wlać ciepłe mleko, wbić jajko i wlać zaczyn. Dodać zmiksowane mleko z ziemniakami. Wyrobić ciasto, pod koniec wlać roztopione masło. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone na pół pomidorki i podsmażyć. Do pomidorków włożyć szpinak i smażyć, aż sok odparuje, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na nie równomiernie farsz. Zrolować i pokroić mniejsze roladki. Roladki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w temp. 180-190 stopni przez 25 minut. Można podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze