Ślimaczki z masą szpinakową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne bardzo je lubimy choć zajmują troszkę czasu jednak na prawdę warto je zrobić, smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    mąka 0,5 kg
    drożdże 2 dag
    sól 0,5 łyżeczki
    mleko 280 ml
    jajko 1 szt
    ziemniaki ugotowane 10 dag
    masło 5 dag

    Farsz

    szpinak świeży 4 garści
    masło 1 łyżka
    czosnek 2 ząbki
    ser feta 0,5 szt
    pomidorki koktajlowe 12 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne

Ślimaczki z masą szpinakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże przygotować według przepisu na opakowaniu i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej przez sito mąki wlać ciepłe mleko, wbić jajko i wlać zaczyn. Dodać zmiksowane mleko z ziemniakami. Wyrobić ciasto, pod koniec wlać roztopione masło. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone na pół pomidorki i podsmażyć. Do pomidorków włożyć szpinak i smażyć, aż sok odparuje, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na nie równomiernie farsz. Zrolować i pokroić mniejsze roladki. Roladki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w temp. 180-190 stopni przez 25 minut. Można podawać na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować