Ślimaczki z makiem

5 (190 ocen)

Te pyszne ciasto wielkanocne smakuje wszystkim moich gościom! ;)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    60 g roztopionego masła
    3,5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szk. mleka
    8 g suchych drożdży
    1/2 łyżeczki sol
    2 jajka
    1/2 szkl. cukru


    Dodatkowo:
    masa makowa
    jajko do roztrzepania z łyżką mleka
    1/2 szkl. dżemu truskawkowego

    2 płaskie blachy
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
  • 2. Na koniec dodać rozpuszczone masło.
  • 3. Ponownie wyrabiać ciasto, by było elastyczne.
  • 4. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. i 30min.
  • 5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 25 x 30 cm.
  • 6. Posmarować dżemem i rozłożyć na niego masę makową.
  • 7. Zwinąć tak, by powstała rolada.
  • 8. Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć na blaszce.
  • 9. Ponownie przykryć ręczniczkiem na 25 min.
  • 10. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyż. mleka.
  • 11. Piec przez 20 min. w temperaturze 190oC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować