Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

  • wyświetlono: 203 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Coś na szybko dla niespodziewanych gości, a może coś do pudełka śniadaniowego lub do pracy… Jakby nie było ślimaczki przygotowuje się bardzo szybko, polecam również wersje z pieczarkami. Szpinak można polubić. W takiej wersji jeśli chodzi o mnie, jest mało wyczuwalny a moi chłopcy też jedli, chodź nie przepadają za szpinakiem.

Zdjęcie do publikacji.
  • 20 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

20 szt.
opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
Nadzienie:
pół piersi z kurczaka
przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
ser feta
450 g szpinaku mrożonego
sól i pieprz do smaku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka z górką kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

  • Szpinak.1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros. Odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc.
    Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka, całość wymieszać.
    Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, wyłożyć nadzienie, rozsmarować łyżką po całości. Rozsypać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta.
  • Szpinak.2. Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w temp.200 C.
  • Szpinak.3. Gotowe podawać na ciepło jak i na zimno. Można również polać ketchupem.

Porady

Ciasto francuskie można nadziać ulubionymi składnikami,na moim profilu znajdziecie również wersje z pieczarkami i serem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakciasto francuskieszpinakw kilka chwilser fetaśniadaniedla dziecipierś z kurczakaprzekąskakolacjatania kuchniaimprezaślimaczkiszybkie dania

Komentarze

Podobne przepisy

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

Dodane przez: Patrycja33

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

Pyszne pierożki z ciasta filo z...

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami

Dodane przez: Kasia_S

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i...

super szybka przekąska na małe...

Drożdżowe pierożki z szpinakiem i fetą

Dodane przez: joanna1974

Drożdżowe pierożki z szpinakiem i fetą

Pierożki z ciasta drożdżowego pieczone...

ślimaczki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ślimaczki francuskie z cukinią

Moja rodzina była zachwycona smakiem...

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Świetna przekąska na kolację lub...

Ślimaczki feancuskie

Dodane przez: tatalia

Francuskie ślimaczki

Szybka przekąska idealna zarówno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE