Ślimaczki z ciasta francuskiego w 3-ech wersjach

4.5 (140 ocen)

Świetna przekąska na sylwestra czy urodziny w gronie znajomych. Mała wersja pizzy na raz do buzi ;)

Składniki:

  • - opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (po jednym do wersji)
    - żółtko jaja
    - po ok 100 g serka almette do każdej z wersji
    - po ok 100 g sera mozzarella do każdej z wersji
    - oregano, bazylia
    Wersja 1: - 4 plasterki szynki
    - ok 100 g kukurydzy z puszki
    Wersja 2: - 7 pomidorów suszonych
    - ok 70 g czarnych oliwek
    Wersja 3: - ok 100 gr boczku wędzonego
    - cebula

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ślimaczki z ciasta francuskiego w 3-ech wersjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i rozmrażamy ok 10 minut
  • 2. W tym czasie kroimy wybrane składniki w dowolne małe kawałki (ja kroiłam w plasterki szynkę i pomidory, oliwki na trzy części, cebulkę w piórka, a boczek w kostkę) ścieramy na tarce ser i mieszamy go z oregano oraz bazylią.
  • 3. Ciasto rozwijamy i układamy szerszą częścią w naszym kierunku. Smarujemy serkiem almette zostawiając ok 1,5 cm ciasta nieposmarowanego (ok 1,5 cm od góry)
  • 4. Następnie całość posypujemy serem, potem wybranymi składnikami.
  • 5. Zawijanie roladki zaczynamy od naszej strony. Nie musimy robić tego bardzo ściśle. Wolny kawałek smarujemy roztrzepanym żółtkiem aby nie rozkleiło nam się podczas pieczenia.
  • 6. Rulon kroimy w paseczki i otrzymane talarkowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je dodatkowo żółtkiem i pieczemy przez ok 15 min w 180 stopniach aż się ładnie zarumienią.
  • 7. SMACZNEGO!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować