ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

5 (167 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne i szybkie danie na obiad lub kolację, sprawdza się znakomicie również jako przystawka na imprezkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    FARSZ:
    2 duże cebule
    1 papryka czerwona
    0,5 kg pieczarek
    około 25 dkg sera żółtego-starty na tarce o dużych oczkach
    4 plastry szynki np.staropolskiej
    przyprawy wg upodobań
    ketchup lub przecier pomidorowy (robię raz z jednym raz z drugim)
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Szynki

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebulka+papryka+pieczarki 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać paprykę pokrojoną w plasterki jak się poddusi dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki i wszystko razem dusimy ok.10-15 min. przyprawiamy wg uznania.
  • przygotowanie ślimaczków 2. Płat ciasta rozwijamy smarujemy cienko np.ketchupem, posypujemy troszkę serem i rozsmarowujemy połowę farszu warzywnego.Możemy posypać przyprawą do pizzy.
  • rozłożone składniki na cieście 3. Następnie kładziemy dwa plastry szynki i znowu rozkładamy ser.Tak przygotowane ciasto zwijamy dość ciasno w roladę, jej brzeg smarujemy jajkiem żeby się dobrze skleiło.
  • ślimaczki przed włożeniem do piekarnika 4. Roladę kroimy w około 2 cm plastry i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy 20 min.w temp.200*C.

Porady

Ślimaczki są rewelacyjne na ciepło jak i na zimno.Można je przygotować nieco wcześniej ,a gdy zjawią się goście wystarczy włożyć do piekarnika posypać jeszcze żółtym serem startym na drobnych oczkach i podgrzać.GOTOWE!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pieczarki Ser żółty Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować