Ślimaczki świąteczne z grzybami i kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Uwielbiane przez domowników ślimaczki ,idealne do czerwonego barszczu i nie tylko.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    szczypta soli
    6 łyżeczek cukru
    400 g miękkiej margaryny

    Farsz:

    1 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki oleju.
    pieprz czarny do smaku.

    Dodatkowo:

    bułka tarta
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ślimaczki świąteczne z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
    W misce mieszamy mąkę z solą i cukrem.
    Wlewamy do niej rozczyn.
    Mieszamy, a następnie dodajemy miękką margarynę i zagniatamy ciasto.
    Wkładamy je do miski .
    Chłodzimy w lodówce 45 minut.

    Farsz :

    Kapustę gotujemy.
    Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej i wraz z cebulką smażymy na oleju.
    Łączymy z odcedzoną i drobno pokrojoną kapustą.
    Doprawiamy do smaku pieprzem.


    Po tym czasie wyjmujemy,wałkujemy na 4 mm placek.
    Wcześniej przygotowany farsz z kapusty i pieczarek wykładamy na ciasto.

    Zwijamy w rulon.
    Tniemy na 2 cm kawałki.
    Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą .
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować