Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy.

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    350 g mąki pszennej typ 500
    2 dkg drożdży
    60 g smalcu
    1 jajko
    1 żółtko
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru

    nadzienie:
    100 g marcepanu
    1/2 szklanki porzeczek czerwonych
    1/2 szklanki porzeczek czarnych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    kruszonka:

    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka masła
    1 łyżka marcepanu pokruszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wkruszam drożdże, dodaję mleka letniego i mąki około dwie łyżki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, szczyptę soli. Jajko i żółtko ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopiony i wystudzony smalec. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Wałkuję na prostokąt o grubości 3 mm. Porzeczki myję i odsączam, z wody, dodaję do nich mąkę ziemniaczaną i pokruszony marcepan. Mieszma i wykładam na ciasto. Zwijam rulon od krótszego boku. Sklejam na końcach, kroję nożem na 12 części. Blaszkę o wymiarach 24X24 smaruje dokładnie. Układam w niej 9 ślimaczków w odstępach. ciasto urośnie:

    Kruszonka:
    Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaję marcepan i zagniatam. Kruszonką wykładam na ślimaczki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę około 25 minut aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować