Ślimaczki kawowo - orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przygotowujemy ciasto dzień wcześniej i chłodzimy przez noc w lodówce

  • 30 min

Składniki:

  • 230 g miękkiego masła
    szczypta soli
    230 g serka typu Bieluch
    2 szkl mąki
    2 szkl mielonych orzechów włoskich (trę orzechy ręczną tarką do tarcia czekolady, mają wtedy konsystencję np. wiórków kokosowych)
    1 szkl. cukru
    ¼ szkl mocnej, zimnej kawy (ewentualnie parę łyżek więcej)

Ślimaczki kawowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z serkiem Stopniowo dodawać mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Zagnieść w kulę, przykryć i odłożyć. Orzechy wymieszać z cukrem i dolewać stopniowo tyle kawy, aż mieszanka będzie wilgotna i spójna.
    Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 6-7 mm. Na nim rozsmarować orzechy zostawiając 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ostrożnie zwinąć roladę. Zlepić brzegi. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
    Po schłodzeniu ciasta wyjąć je z lodówki i kroić nożem na plastry grubości 1 cm.
    Piekarnik nastawić na 180°C. Ciastka układać na blasze na papierze do pieczenia w odległości 2 cm i piec 20 - 25 min. aż się lekko zezłocą. Studzić na kratce. Najlepiej smakują w dniu pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy