Ślimaczki drożdżowe z mrożonymi truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealna przekąska dla dzieci do szkoły,zamiaast kanapki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 05, kg mąki
    1 jajko
    20 dag drożdży
    szklanka mleka
    5łyżek cukru
    0,5 margaryny
    roztrzepane białko jaja
    cukier wanilinowy
    mrożone truskawki
    cukier puder do oprószenia

Ślimaczki drożdżowe z mrożonymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze mieszamy z ciepłym mlekiem.Odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.Następnie dodajemy jajko ,rozpuszczoną margarynę ,mąkę pszenną,cukier i dokładnie wyrabiamy ciasto.Około 15minut.Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Truskawki rozmrażamy i miksujemy z cukrem waniliowym.
    Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i smarujemy truskawkowym musem. Wycinamy pasy przez całą długośc ciasta i zwijamy w ruloniki. Stawiamy na sztorc na wysmarowanej blasze.Każda drożdzówkę smarujemy roztrzepanym białkiem.
    Pieczemy 35min w 170stopniach.
    Prószymy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy