Ślimaczki drożdżowe z masłem czosnkowym i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem i polać niewielką ilością wody. Rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto Następnie wyjąć ciasto z miski, wlać łyżeczkę oliwy, posmarować wnętrze miski i ponownie włożyć do niej ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
Przygotować nadzienie: masło rozetrzeć z czosnkiem dodać sól.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x25 cm. Rozsmarować na nim przygotowane nadzienie posypać pomidorami i zwinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na 12 równych części.
Wyłożyć na formę do muffin. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Formę z wyrośniętymi ślimaczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok 25 minut.
Komentarze