Ślimaczki drozdżowe z cynamonem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/3 mleka lekko podgrzać, wymieszać z łyżeczką cukru i rozkruszonymi drożdżami . Zaczyń odstawić na około 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać dodać 1/2cukru, sól wymieszać. Dodać roztopionego masła, resztę mleka, olej oraz zaczyn. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od dłoni. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x 50cm. Częścią pozostałego mleka posmarować rozwałkowane ciasto. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem. Rozłożyć na cieście (zostawić około 1 łyżki). Daktyle posiekać i także rozsypać. Ciasto zwijać ciasno, dociskając (od dłuższego boku). Zwinąć w rulon. Następnie pokroić na plasterki o grubości ok 2cm. Poustawiać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać cynamonem z cukrem. Piec ok 15 minut w temp. 190C.
Porady
Do nadzienia można użyć dowolnych bakali. Świetnie sprawdzą się rodzynki oraz orzechy.
Komentarze