Ślimaczki

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasteczka ładnie wyglądają i są pyszne. Idealnie nadają się do kawy czy herbaty.

Składniki:

  • ● 25 dag mąki
    ● 10 dag cukru pudru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 12,5 dag masła
    ● jajko
    ● 2 łyżki kakao
    ● łyżka wody
    ● białko
    ● 2 łyżeczki cukru waniliowego
    ● dowolny olejek do ciast
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia
    siekamy z masłem. Dodajemy
    jajko, cukry i kilka kropli
    olejku. Wyrabiamy ciasto
    i dzielimy je na dwie części.
    Do jednej dodajemy wodę
    i kakao. Obie części zawijamy
    osobno w folię aluminiową
    i wkładamy na 30 minut do
    lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy.
    Jasny placek smarujemy białkiem,
    nakładamy ciemny placek
    i smarujemy białkiem.
    Zwijamy roladę, owijamy folią,
    chłodzimy 2 godziny.
  • 3. Ciasto kroimy na ok. 30
    kawałków. Pieczemy 12 minut
    w temperaturze 170 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować