Ślimaczki

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Naszło mnie na ciasteczka. I powstały kruche waniliowo-czekoladowe ślimaczki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • •400g mąki krupczatki
    •200g masła
    •5 łyżek śmietany
    •150g cukru pudru
    •3 żółtka
    •2 łyżki kakao
    •2 łyżki cukru waniliowego
    •szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kruche ciasteczka

Ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, miękkie masło, cuklier puder, żółtka i 3 łyżki śmietany posiekać nożem. Zagnieść.
  • 2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodac cukier waniliowy, a do drugiej kakao i 2 łyżki śmietany.
  • 3. Obie części zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 4. Z obu ciast formować wałeczki gubości 1 cm, zawijać razem tworząć ślimaczki.
  • 5. Piec 15 minut w temperaturze 180°C

Porady

Ciasto powinno być sprężyste, przy wałkowaniu, jak na kopytka, jeśli nie jest dodaj łyżkę śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować