Ślimaczek z łososiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybka, łatwa i smaczna przystawka

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    ok. 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    200 dkg fileta z łososia
    dwie garście szpinaku swieżego,
    czosnek, pieprz cytrynowy,
    sól lubczykowo cebulowa
    dwie lyżki soli
    2 łyżeczki masla

Ślimaczek z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa ziemniaczana:
    Ziemniaki ugotowac, przepuścic przez praskę, dodac mąkę i wyrobic jednolitą masę. Następnie wlożyc do woreczka foliowego i rozwalkowac na placek o grubości ok. 0,5 cm.
    W dużym rondlu zagotowac wodę z dwiema łyżkami soli.
  • 2. Farsz:
    Zdjąc wierzchnią częśc woreczka z masy ziemniaczanej. Na placek wylożyc zblanszowane na patelni, na łyzeczce masla z dodatkiem czosnku, liście szpinaku . Na warstwę szpinaku wylożyc cieniutkie plasterki skrojone z fileta łososia. Doprawic solą smakową oraz pieprzem cytrynowym. Pomagając sobie spodnią stroną woreczka na której znajduje masa ziemniaczana zwinąc roladę, Przelożyc na bawełnianą serwetę, którą należy zwinąc w cukierek i związac końce.
    Roladę w serecie należy wlożyc do rondla z osoloną wodą i gotowac ok. 7 minut. po tym czasie roladę należy wyjąc, odwinąc serwetę i ostudzic.
  • ślimaczki 3. Serwowanie:
    Roladę pokroic na plastry o grubości ok. 1 cm i podsmażyc na maśle z dwóch stron. Podawac z cząstkami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy