Śledziowe ślimaczki na pierzynce

0 (0 ocen)

eleganckie śledziowe ślimaczki

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe alla matias
    2 cebule
    1 łyżka rodzynek
    6 suszonych śliwek
    6 suszonych daktyli
    1 łyżka miodu
    3 łyżki oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    2 szczypty przyprawy ognisty smok

Śledziowe ślimaczki na pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i smażyć na złoty kolor.
    Dodać rodzynki i pokrojone śliwki oraz daktyle.
    Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy, wlać wodę i dusić około 3 minuty.
    Gotowy sos przestudzić, dodać miód i wymieszać.
  • 2. Śledzie wymoczyć i każdy płat przekroić wzdłuż na dwie części.
    Każdy kawałek zwinąć w ślimaczka i spiąć wykałaczką.
    Ułożyć w niskiej miseczce.
    Na śledzie wyłożyć zimny sos.
    Przykryć miseczkę pokrywką i wstawić ją ze śledziami do lodówki na około 5 godzin aby smaki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy