Śledziowa sałatka z buraczkiem i wołowiną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz do sałatki śledziowej dodałam wołowinę, przez co zyskała nowego smaku i wyrazu. Sałatka doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, w karnawale czy ostatkach. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
    40 dag wołowiny z rosołu
    3 buraczki
    3 ziemniaki
    2 słodkie jabłka
    3 jajka
    1 cebula
    2 ogórki kiszone
    1/2 szklanki majonezu
    3/4 szklanki śmietany 12 proc
    2 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz
    koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledziowa sałatka z buraczkiem i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostudzone mięso z rosołu pokroić w kostkę. Filety śledziowe opłukać, pokroić w niewielkie kawałki ( jeśli śledzie są bardzo słone, wcześniej wymoczyć w wodzie przez minimum godzinę). Buraki i ziemniaki umyć, wyszorować, nie obierając ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne. Ogórki opłukać, nie obierać. Wszystko pokroić w niedużą kostkę.
  • 2. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min.30 min., żeby smaki się przegryzły. Udekorować kawałkiem ogórka, posiekanym jajkiem, buraczkiem i koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szuba sałatka śledziowa

To może cię zainteresować