Pierwszy raz do sałatki śledziowej dodałam wołowinę, przez co zyskała nowego smaku i wyrazu. Sałatka doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, w karnawale czy ostatkach. Polecam!
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 filetów śledziowych
40 dag wołowiny z rosołu
3 buraczki
3 ziemniaki
2 słodkie jabłka
3 jajka
1 cebula
2 ogórki kiszone
1/2 szklanki majonezu
3/4 szklanki śmietany 12 proc
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
koperek do dekoracji
Śledziowa sałatka z buraczkiem i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostudzone mięso z rosołu pokroić w kostkę. Filety śledziowe opłukać, pokroić w niewielkie kawałki ( jeśli śledzie są bardzo słone, wcześniej wymoczyć w wodzie przez minimum godzinę). Buraki i ziemniaki umyć, wyszorować, nie obierając ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne. Ogórki opłukać, nie obierać. Wszystko pokroić w niedużą kostkę.
2.Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min.30 min., żeby smaki się przegryzły. Udekorować kawałkiem ogórka, posiekanym jajkiem, buraczkiem i koperkiem. Smacznego!
Komentarze