Śledziki z jabłkiem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne śledziki, szybko znikają, są tak pyszne.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - słoik śledzi wiejskich w oleju (można zastąpić a`la matijasami)
    - duża cebula
    - małe jabłko
    - łyżeczka miodu
    - majeranek
    - pieprz czarny
    - sól
    - odrobina Maggi
    - odrobina sosu sojowego

Śledziki z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wyciągnąć z oleju na ręcznik kuchenny i dobrze osuszyć. Następnie pokroić w większe paski.
  • 2. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać miód, sól i pieprz, majeranek. Tłuczkiem do ziemniaków wydobyć z cebuli trochę soku, a jednocześnie pozbyć się w ten sposób trochę ostrości cebuli.
  • 3. Jabłko obrać i pokroić drobniutko. Dodać do cebuli.
  • 4. Do cebuli wlać odrobinę magii i sosu sojowego. Potraktować tłuczkiem do ziemniaków. Wlać olej. Przemieszać łyżką. Dodać śledzie. Wymieszać. Sprawdzić ewentualnie czy czegoś nie brakuje.
  • 5. Przełożyć do słoika i schować do lodówki na co najmniej dobę. Wtedy smaki się przegryzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy