Śledziki w sosie tatarskim

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tak przygotowany śledzić świetnie będzie się prezentował na świątecznym stole

  • 10 min

Składniki:

  • 6 płatów śledziowe (cienkich)
    mały słoiczek papryki konserwowej
    1 cebula
    2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1/4 szklanki octu
    ziela angielskie
    liść laurowy
    sól, pieprz
    Na sos tatarski:
    3-4 grzybki konserwowe
    3-4 cebulki konserwowe
    2 kawałki papryki konserwowej
    1 mały ogórek konserwowy
    6 łyżek majonezu (z górą)
    1 łyżka śmietany 18 %
    Dodatkowo:
    1 mały pęczek szczypiorku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledziki w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w mleku ok 2 godzin.
    Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulkę w piórka. Paprykę odkładamy a cebulkę gotujemy z cukrem, octem, zielem angielskim i liściem laurowym ok 5 minut. Odstawiamy aż całość ostygnie. Do ostudzonej wody z cebulką wkładamy odsączone z mleka śledzie i moczymy znów ok 1h. Odsączamy cebulkę i płaty śledziowe. Układamy przed sobą kolejno płat śledzia, na nim układamy po trochę cebulki i papryki, zwijamy w rulonik. Układamy ruloniki kolejno na talerzyku.
    Przygotowujemy sos:
    Cebulkę, grzybki, paprykę i ogórek kroimy w bardzo drobna kosteczkę.Mieszamy z majonezem i śmietaną , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem oblewamy ruloniki na około i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem

Porady

Do tej wersji wybierajmy jak najcieńsze płaty śledziowe, jeżeli będą za grube możemy je porozcinać na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować