Śledziki w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w mleku ok 2 godzin.
Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulkę w piórka. Paprykę odkładamy a cebulkę gotujemy z cukrem, octem, zielem angielskim i liściem laurowym ok 5 minut. Odstawiamy aż całość ostygnie. Do ostudzonej wody z cebulką wkładamy odsączone z mleka śledzie i moczymy znów ok 1h. Odsączamy cebulkę i płaty śledziowe. Układamy przed sobą kolejno płat śledzia, na nim układamy po trochę cebulki i papryki, zwijamy w rulonik. Układamy ruloniki kolejno na talerzyku.
Przygotowujemy sos:
Cebulkę, grzybki, paprykę i ogórek kroimy w bardzo drobna kosteczkę.Mieszamy z majonezem i śmietaną , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem oblewamy ruloniki na około i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem
Porady
Do tej wersji wybierajmy jak najcieńsze płaty śledziowe, jeżeli będą za grube możemy je porozcinać na pół.
Komentarze