Śledziki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe oczyścić.
2.Płaty śledziowe pokroić na kawałki i skropić obficie octem oraz posypać pieprzem, pozostawić na tacce.
3.Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę.
4.Ogórki konserwowe pokroić w drobniutką kosteczkę na sitko.
5.Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojoną cebulę, ogórki i natkę pietruszki. Doprawić cukrem i pieprzem do smaku.
6.Przekładać raz sos raz śledzie. Włożyć do lodówki.
Można również pokrojone śledzie wrzucić do sosu i wymieszać - szybsza wersja.
Porady
W momencie przekładania śledzi, na sam dół naczynia należy najpierw nałozyć kilka łyżek sosu.
W szybszej wersji można również pokrojone śledzie wrzucić do sosu i wymieszać.
Komentarze