Śledziki w śmietanie

5 (165 ocen)

  • 30 min

Absolutny rarytas dla fanów śledzików.

  • 30 min

Składniki:

  • - 6 płatów śledzi matiasów marynowanych
    - 3 średnie ogórki konserwowe
    - 1 duża cebula
    - pół łyżeczki cukru
    - 1 mały kubek śmietany 18% np. Śmietana Luksusowa
    - trochę drobno posiekanej zielonej pietruszki
    - 4 płaskie łyżki majonezu
    - ocet, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe Przystawki

Śledziki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyścić filety śledziowe 1. Płaty śledziowe oczyścić.
  • Pokrojone płaty śledziowe 2. Płaty śledziowe pokroić na kawałki i skropić obficie octem oraz posypać pieprzem, pozostawić na tacce.
  • pokrojona w kosteczkę cebula 3. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę.
  • Pokrojone ogórki 4. Ogórki konserwowe pokroić w drobniutką kosteczkę na sitko.
  • Sos 5. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojoną cebulę, ogórki i natkę pietruszki. Doprawić cukrem i pieprzem do smaku.
  • Wymieszane śledzie z sosem 6. Przekładać raz sos raz śledzie. Włożyć do lodówki.

    Można również pokrojone śledzie wrzucić do sosu i wymieszać - szybsza wersja.

Porady

W momencie przekładania śledzi, na sam dół naczynia należy najpierw nałozyć kilka łyżek sosu. W szybszej wersji można również pokrojone śledzie wrzucić do sosu i wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kwaśna śmietana Śledzie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować